Vernieuwde energie community provincie Noord-Brabant

Als communitymanager bij de provincie Noord-Brabant heeft Sam Arts de afgelopen maanden volop gewerkt aan de transformatie van Energiewerkplaats Brabant. Dit online platform voor Brabantse energieprofessionals was niet meer zo levendig. Tijd voor een verbeterslag. Het belangrijkste doel? Het bevorderen van community vorming.

Eerste indrukken en uitdagingen

“Bij de start van onze opdracht in oktober 2023, trof ik een platform aan dat, ondanks zijn potentie, stil lag. De activiteiten waren de afgelopen jaren flink afgenomen. Er waren nog enkele actieve gebruikers, maar er zat nog maar weinig ‘energie’ in de energie community, vertelt Sam. De eerste uitdaging was daarom het platform nieuw leven in te blazen en de leden weer actief te betrekken.

Vanuit Beck startte Sam vorig jaar september, samen met collega’s Rachel Jansen en Ingrid de Kort met een uitgebreide analyse en onderzoek om de uitdagingen en mogelijkheden van het platform goed in kaart te brengen. Op basis daarvan stelden ze een verbeterplan, plan voor het communitymanagement en een communicatiestategie op met de doelstellingen van de provincie Noord-Brabant in het achterhoofd:

  • De werkplaats is het ultieme kennis- en ontmoetingsplatform voor energieprofessionals in Brabant;
  • De werkplaats zal fungeren als de startpagina en eerste zoekfunctie voor alles wat met de energietransitie in Noord-Brabant te maken heeft;
  • Het platform is eenvoudig, laagdrempelig en overzichtelijk.

Sam heeft in eerdere opdrachten vaak met Mett, de bouwer van het platform, samengewerkt en kent daardoor alle ins en outs. Sam: “we willen een centrale plek creëren waar energieprofessionals in Brabant elkaar kunnen ontmoeten en informatie delen. Samenwerking met diverse personen zoals beleidsmedewerkers, communicatieadviseurs en andere betrokkenen bij de energietransitie, is enorm belangrijk.”

Belangrijke veranderingen en verbeteringen

Een van de eerste grote stappen was het lanceren van een nieuwe, aantrekkelijkere homepage. “Bezoekers zien nu direct wat er te halen is of wat ze kunnen bijdragen. De navigatie is aanzienlijk verbeterd en de zoekmodule is gebruiksvriendelijker. Dit maakt het platform toegankelijker en stimuleert tot meer interactie. ”Recent is ook het nieuwe ‘Kennisplein’ geïntroduceerd, waar bezoekers sneller informatie kunnen vinden dankzij een door Mett aangebracht filter. “Ook heb ik video’s gemaakt om uit te leggen hoe je iets op het Kennisplein plaatst. Dit helpt om de drempel voor gebruikers te verlagen en hen te motiveren, actiever deel te nemen.”

Positieve reacties geven energie

Zowel binnen als buiten de provincie zijn de reacties op de ontwikkelingen binnen het platform positief, maar een community bouwen doe je niet in een paar maanden. “In de toekomst willen we meer doen met forums, discussiepanels, polls en vragen stellen. Ook startten we met een ambassadeursstrategie om het platform niet alleen vanuit de provincie levendig te houden, maar ook vanuit de gebruikers zelf. Eerst zorgen we echter dat de basis op orde is. Het uiteindelijke doel is om van het platform een soort intranet te maken waar je je werkdag mee begint om de laatste ontwikkelingen te bekijken. De provincie wil laten zien dat energieprofessionals er niet alleen voor staan en dat ze veel van elkaars kennis en goede voorbeelden kunnen leren.”

Gewoon doen

Sam is inmiddels volop aan de slag als community manager van Energiewerkplaats Brabant. “Dit project heeft me veel geleerd over de kracht van community vorming en de impact van een goed functionerend platform, maar ook over mezelf. Ik sta sterker in mijn schoenen en ontwikkel me dagelijks als adviseur. Ik ben trots op wat we tot nu toe hebben bereikt en kijk uit naar de verdere ontwikkeling van Energiewerkplaats Brabant en mijn rol als communitymanager.”