Gemeente Tilburg

Woordvoerder in Tilburg: never a dull moment

Eén ding staat als een paal boven water: een dag als bestuurswoordvoerder is nooit hetzelfde.  Zeker als je werkt voor een wethouder in de zevende stad van Nederland: Tilburg. Joukje Sanders adviseerde wethouder Oscar Dusschooten en kreeg ook nog een extra opdracht.

In Tilburg is bestuurswoordvoering serious business. Je maakt onderdeel uit van de directe staf rondom een bestuurder, samen met de bestuursadviseur en de -secretaresse. Daarnaast is er een team van collega-woordvoerders waarmee je overlegt, samenwerkt in projecten die het hele college betreffen, en waar je zorgt voor afstemming op onderwerpen binnen verschillende portefeuilles. Oftewel: never a dull moment.

In Tilburg werkte Joukje voor Oscar Dusschooten, portefeuillehouder van onder meer Financiën, Wonen, Energie en Duurzaamheid. Grote thema’s waar veel in gebeurt en waar landelijk vaak naar Tilburg wordt gekeken hoe zij zaken aanvliegen. Maar gelukkig is er in Tilburg ook aandacht voor wijken. Zo is Oscar Dusschooten wijkwethouder van de Reeshof. Dus ook op wijkniveau passeren er  zaken de revue. In Reeshof wonen ongeveer 45.000 Tilburgers geen kleine wijk, maar toch iets anders dan 225.000 inwoners.

Het was voor Joukje de tweede keer dat zij als woordvoerder mocht aantreden in Tilburg; beide keren in coronatijd. Het grote verschil met de eerste keer was dat zij er deze keer een extra taak bij had. Een heel leuke taak: zij mocht een collega coachen die ambities had om zich te ontwikkelen tot woordvoerder. Haar de fijne kneepjes van het vak leren en haar laten ontdekken wat het vak als bestuurswoordvoerder zo leuk maakt. Gelukkig had deze dame veel talent, dus het was vooral heel leuk om het samen op te pakken. Joukje: “Ik was dan ook trots toen ik in mei het stokje definitief aan haar kon overdragen en dat zij bij de start van het nieuwe college aan de slag mag als woordvoerder”

Oscar Dusschooten, Wethouder bij Gemeente Tilburg: “Wanneer je ’tijdens de rit’ de bestuurswoordvoering voor een collegelid moet overnemen, dan moet je van goeden huize komen. Wanneer je gelijktijdig je beoogd opvolger naar een hoger (meer senior) niveau moet begeleiden, dan moet je écht wel een toppertje zijn! Zie hier: Joukje Sanders!!!”