Provincie Noord-Brabant

Stikstof verminderen om Brabant open te houden

Adviseren in een veranderlijke politieke en maatschappelijke context

Aan complexe vraagstukken bij de overheid is zeker geen gebrek. Het stikstofvraagstuk staat al jaren hoog op dat lijstje. Op zichzelf is dit onderwerp al ingewikkeld. En dan is er ook nog de politieke en maatschappelijke context die van dag tot dag kan veranderen.

De wereld van stikstof

Ilse stapte anderhalf jaar geleden de wereld van de stikstof binnen. Binnen het programma Aanpak Stikstof van de provincie Noord-Brabant mocht zij zich bezig gaan houden met de strategische communicatie. In die tijd veranderde de context van het stikstofdossier regelmatig. Denk maar aan de val van kabinet Rutte, de uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen en verschillende uitspraken van de Raad van State, vaak met verstrekkende gevolgen voor vele betrokkenen.

De koers continu bijstellen

VUCA is een afkorting die staat voor Volatility, Uncertainty, Complexity, en Ambiguity. Het stempel VUCA kan zeker op het thema stikstof worden geplakt: het is complex, er zijn veel verbanden, veel vragen en onzekerheden en het dossier is continu aan verandering onderhevig. Probeer daar maar eens een communicatieplanning op los te laten… Om nog maar te zwijgen van het grote aantal betrokken actoren met grote, zeer diverse en vaak uiteenlopende belangen. Stikstofbeleid maken dat oog heeft voor al die belangen en dat op zoveel mogelijk draagvlak kan rekenen is dan ook geen eenvoudige taak. Als communicatiestrateeg stond Ilse aan de lat om dit traject te begeleiden en de samenspraak met onder meer betrokken maatschappelijke organisaties vorm te geven.

We móeten stikstof verminderen om Brabant ‘open’ te houden, zodat er (weer) vergunningen verleend kunnen worden om bijvoorbeeld huizen te bouwen en andere economische en maatschappelijke activiteiten mogelijk te maken. Iedereen weet wel dat het die kant op moet. Maar de exacte marsroute kent niemand. Bovendien blijkt de route geplaveid met hobbels en hindernissen en vraagt de koers regelmatig om bijstelling. Gelukkig is er bij Beck Communicatie geen gebrek aan kennis over dit thema. Collega Eline was vanaf het begin van de stikstofcrisis, in 2019, aangehaakt en kon Ilse veel informatie meegeven over de omgeving, belangen en betrokken partners.

Een mijlpaal in de aanpak

Inmiddels ligt er een nieuwe strategie met veel maatregelen om de stikstofuitstoot en -neerslag in Brabant te verminderen. Na een lang en intensief traject met afstemming zoeken binnen de politiek, te rade gaan bij partners in het veld, input ophalen, meeschrijven en weer herschrijven en opnieuw formuleren hebben Gedeputeerde Staten de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof 2.0 vastgesteld.

Ilse: “Ik ben blij met deze mijlpaal en de bijdrage die ik vanuit Beck Communicatie mocht leveren aan deze Brabantse uitdaging. Van adviseren tot meeschrijven, meedenken, organiseren en laten participeren tot nieuwsberichten schrijven. De diversiteit van het werk van een communicatieadviseur kwam in deze opdracht goed tot zijn recht. Tegelijkertijd is met deze mooie mijlpaal de race nog lang niet gelopen. Nieuwe ontwikkelingen maken dat het stikstofdossier weer volop actueel is en ook op communicatief vlak liggen er weer allerlei nieuwe uitdagingen waar we onze tanden in kunnen zetten. Ik ben blij dat ik dat samen kan oppakken met Beck-collega’s Colette en Luca!”

Een foto van Ilse tijdens een stakeholderanalyse bij de provincie Noord-Brabant

Ilse tijdens een stakeholderanalyse bij de provincie Noord-Brabant